המינוס בבנק נובע בדרך כלל מהתנהלות לא נכונה. כאשר משפחה / זוגות לא יודעים בדיוק כמה נכנס לחשבון הבנק וכמה יוצא ממנו, אין מעקב אחר ההוצאות הקבועות והמשתנות זה מצב שאין בו ממש שליטה והכניסה של החשבון לחריגה היא בלתי נמנעת.
נכנסתם לחריגה (מינוס) בחשבון הבנק? המצב לא נוח לכם ואתם רוצים לשנות אותו? קודם כל מזל טוב. זו החלטה ראשונה וחכמה, יש עוד הרבה עבודה אבל לאחר שתשנו את המצב, תוכלו לישון הרבה יותר טוב בלילה.
לפעמים, לא צריך ממש לשנות את אורח החיים או לרדת ברמת החיים ואנחנו מדברים על משפחה ישראלית ממוצעת. צריך להבין מאיפה נובעת החריגה, לעשות מספר פעולות מיידיות ולשנות את ההתנהלות הכספית היומיומית.
שלב ראשון ליציאה מהמינוס: הכרה והבנת המצב
חייבים לדעת מהו המצב האמיתי של החשבון. ללא הכרות עמוקה עם מצב החשבון לא באמת תוכלו לצאת מהמינוס. יש לבדוק את כל החשבונות מספר חודשים אחרונים ולמצוא מהי החריגה בכל חודש. 1000, 3000 או יותר כל חודש?
שלב שני ליציאה מהמינוס: מעורבות של כל בני הבית בבעיה
מינוס בבנק הוא בעיה של כל בני הבית, גם של הילדים אם זה לא ברור להם. ללא מעורבות של כל בני הבית בבעיה ותמיכה של האחד בשני כולל ההורים והילדים, קשה מאוד יהיה לטפל בבעיה. אין מה להתבייש מהילדים וזה לא יעשה את המצב טוב יותר אם זה יהיה סוד בפניהם, להיפך. יציאה מהמינוס (ואנחנו מדברים על חריגה של עשרות אלפי שקלים) הוא תהליך ארוך ולא פשוט.
שלב שלישי ליציאה מהמינוס: תכנית עבודה
זכרו: עליכם להגדיל את תזרים המזומנים החודשי למצב בו תוכנו לחיות עם מה שאתם מרוויחים!
הכינו רשימת הוצאות וחלקו אותה להוצאות קבועות והוצאות משתנות.
על פי החריגה החודשית תוכלו לדעת בדיוק כמה אתם צריכים לקצץ כל חודש.
ועכשיו לעבודה האמיתית, היכן ניתן לקצץ?
קיצוץ בהוצאות קבועות:
משכנתא – כדאי לגשת אל ייעוץ משכנתאות שיבוצע על ידי יועץ משכנתאות מנוסה ולבדוק אם ניתן להוזיל את ההחזר החודשי של המשכנתא על ידי מחזור משכנתא ופריסתה ליותר שנים וגם האם ניתן להוריד את הריביות על המשכנתא ולקבל תנאים יותר טובים. רבים לא בודקים זאת אבל מומלץ לבדוק אחת לשנתיים אפשרות למחזור ההלוואה והוזלת המשכנתא!
ביטוח משכנתא– אפשר לבדוק אפשרות הוזלת ביטוח משכנתא על בדיקה של כמה משלמים היום וקבלת מספר הצעות מחיר עבור ביטוח משכנתא בחברת ביטוח אחרת. ניתן במקרים מסוימים לחסוך על 50% מהביטוח ששילמתם עד היום!
הוצאות תקשורת – בדקו מול חברות הכבלים, הטלפון, הסלולאר והאינטרנט האם אפשר לקבל מבצעים, חבילות יותר טובות או בכלל לבטל שירתים שלא משתמשים בהם. אם ישנם חיילים משוחררים בבית, יש חבילות מוזלות שאפשר לקבל עבורם ולהוזיל תשלומים.
הוצאות נוספות – חשמל, מים – לבדוק האם החשבונות מנופחים והאם אפשר לחסוך בהם.
הוצאות משתנות
קניות בסופר - כדאי להכין רשימת קניות מתוכננת בכל שבוע על פי מה שבאמת חסר ולפי תכנון של הארוחות בשבוע (לדוגמא: לא כדאי נגיד לקנות ספגטי אם לא מתכוונים להכין). חובה להקפיד לקנות רק מה שיש ברשימה ולא להתפתות למבצעים ודברים שלא כתובים ברשימה.
הלוואות, חשבונות בנקים וכרטיסי אשראי
אחדו הלוואות ופרסו אותן, השתמשו בחשבון בנק אחד בלבד ובכרטיס אשראי אחד בלבד (לכל הורה).
יציאות, בילויים וקניות
בדקו כמה אתם מוציאים על כל סעיף והקציבו סכום קטן יותר. אכלו יותר בבית ופחות בחוץ.
התנהלות במזומן בלבד – משכו בכל יום ראשון (או יום אחר שתקבעו) סכום כסף מזומן. סכום זה יהווה את תקציב השבועי לכל ההוצאות המשתנות - שלמו רק במזומן. זה יבטיח לכם שליטה על התקציב. אין שימוש בכרטיסי אשראי במשך השבוע!
הגדלת ההכנסות – אם גרים בבית חיילים משוחררים או ילדים בוגרים, יש לדאוג שהם משלמים על חלק מההוצאות שלהם: טלפון נייד, אינטרנט, טלפונים, לימודים (או חלק מהם), בגדים, בילויים וכולי. מלבד החיסכון המשפחתי זהו חינוך לשמו.
שיהיה בהצלחה!
|